torstai 2. lokakuuta 2014

Maidon luovuttaminen


Ajattelinpa hiukan kertoa millaista maidon luovuttaminen on tällä hetkellä Oulussa. En ole kuin vasta ensimmäisen maitolastini antanut kuljettajalle, mutta voinpa ainakin kertoa kuinka oma luovutus urani on lähtenyt käyntiin.

Kaikkihan lähti siitä kun parikin tuttavaani luovuttivat maitoa ja kertoivat kokemuksistaan. Ja tytön saadessa osastolla luovutettua maitoa valohoidon ajan, päätin minäkin kantaa oman korteni kekoon ja luovuttaa jos maitoa tarpeeksi tulisi.

Nappasin jo osastolta mukaani Äidinmaitokeskuksen numeron ja soitin pari viikkoa synnytyksen jälkeen sinne. Suositeltava aloitusaika luovutukselle on ennen 2kk täyttymistä synnytyksen jälkeen. Luovuttaa voi suunnilleen 6kk ajan. Joissain paikoissa on otettu tuonkin jälkeen maitoa vastaan, mutta tarkemman tiedon saa itse maitokeskuksesta.

Kävin juttelemassa ja täyttämässä kaavakkeen, sekä antamassa verikokeen. Sain heti mukaani steriilejä maitopulloja,käsidesiä ja tarralappuja. Jokaiseen pulloon tulee merkitä oma nimi ja lypsypäivä. Sovimme maidon noutamisen tapahtuvaksi 2 viikon välein maanantaiaamuisin. Kuski käy tiettyinä päivinä tietyllä alueella 2vkon tai viikon välein.

Maitopulloja voi täyttää vuorokauden ajan, jonka jälkeen ne pakastetaan. Maitopullot annetaan kuskille mukaan suoraan pakkasesta. Kylmää ja vastalypsettyä maitoa ei saa sekoittaa keskenään, vaan lypsetty maito kylmennetään jääkaapissa ennen pulloon lisäämistä. Säilytys tapahtuu jääkaapin takaosassa, ei ovessa. Maito tarkistetaan labrassa (?) ja ainakin minulle soitettiin ja kerrottiin maidon menneen luovutukseen. Eli kelpasi eikä kaadettu viemäristä alas :) Hyväksytystä maidosta maksetaan 20e litralta.

Hygienia on todella tärkeää, kädet pitää pestä saippualla ja rintakin pestään lämpimällä vedellä. Ennen pumppaamista pitää vielä hinkata käsiin käsidesiä. Pesen pumpun jokaisen kerran jälkeen astianpesuaineella ja steriloin sen keittämällä 5min.

Maitokeskuksesta on mahdollista lainata 50e takuuta vastaan sähköistä pumppua. Minä en vielä pumppua saanut sillä kaikki ovat menossa, joten pärjäilen omalla käsipumpullani. Suurin homma on tuossa steriloinnissa, ja olen miettinytkin hankkivani toisenkin käsipumpun. Silloin ei tarvitsisi kokoajan olla pesemässä välineitä. Helpoiten olen herunut pumpulle yöllä. Imetän tyttöä vain toisesta rinnasta ja tyhjennän täyden rinnan pumpulla. Tämä on itselle toimivin tapa, ainakin tällä hetkellä. Saatan pumpata tytön päikkäriaikaan uudestaan. Saaliini oli alussa aika pieniä n. 30ml ja pakastin ne minigrip-pusseissa mukaan annettavaksi. Pulloihin kun menee 4dl, ja ne toivotaan olevan ainakin puolillaan jottei pakkasesta mene turhaan tilaa. Nyt olen saanut saaliiksi jo usein yli desin, joten määrä kyllä kasvaa kunhan juo tarpeeksi ja kehtaa pumpata (ja antaa lapsen tietenkin imeä).

Toivottavasti tästä oli apua mahdollisille uusille luovuttajille. Kysyä saa aiheeseen liittyvää ja koitan vastata parhaani mukaan. 

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että jaksat pumpata luovutukseen! Meidän pienet söi pääosin luovutettua maitoa osastolla eli noin 3,5 viikkoa. Itse pumppasin sinne pieniä tuliaisia eli joskus saivat pieniä määriä äidinkin maitoa. Maito ei selvästikään lähtenyt kunnolla nousemaan, minkä seuraukseni lopetin pumppauksen ja nyt koitan päästä sähköisestä pumpustani eroon. Ilman sitä en olisi kyllä pumpannut päivää enempää joten peukut sulle jos jaksat käsipumpulla hoitaa homman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osastolla ollessa minulla ei noussut ollenkaan maito kun yritin siellä sähköisellä pumpulla pumpata. Helppoahan se tuol käsikäyttöisellä on ku tyttö heruttelee toisella rinnalla ja toisella vaan pumppaan :) Jos ei neiti ole lähellä niin selkeästi hankalempi saada maitoa irtoamaan, et varmaan tuo saattoi vaikuttaa kans sinunki tapauksessasi. Siis jos pikkuisista erossa pumppailit. Luonto on kyl niin viisas, et se ei turhia varmaan heruttele arvokasta maitoa pois jos ei juoja lähellä oo :D

      Mahtava kun oot pumppaillut siinä alussa, saapi vauvelit sitä tärkeää ensimaitoa :)

      Poista