torstai 16. helmikuuta 2017

Synnytyskertomus vol 2

Nyt sain vihdoin kirjoitettua ylös vähän synnytyskertomusta toisesta synnytyksestä.
Ensimmäisen synnytyskertomukseni voit lukea täältä


Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä heräsin klo 2 jälkeen kipeään supistukseen ja jäin seurailemaan siinä miten ne kehittyisivät. Supistukset olivat sellaisia mukavan kirpsakoita jotka sain hengittelyllä ja jumppapallon kanssa pidettyä aisoissa. Koetin vielä nukkua huonolla tuloksella.

 Klo 4 aikaan supistukset alkoivat säännöllistymään ja taisin tässä välissä pistää tensin selkään. Siinä sittten miestä herättelin ja pohdiskeltiin mitä tehtäis. Supistukset tihenivät 7min väleihin ja aloin torkahtamaan aina supistuksen välillä. Tässä vaiheessa oli kivunlievityksenä kaurapussi, tens ja matala mörinä eli synnytyslaulu. Mies hermoili ja passitti synnärille tarkistettavaksi aamun Pikku Kakkosen jälkeen. Joten synnärille ajeltiin ruuhkassa puol yhdeksän maissa. Olin tarkistuksessa 4cm auki ja supisti käyrän mukaan säännöllisesti. Itse tunsin kyllä vain yhden kipeän supistuksen käyrien ajan.

Meillä oli esikoinen mukana synnärillä joten suukotin häntä hyvästiksi ja tytön kummitäti haki hänet hoitoonsa. Sillä aikaa minä siirryin saliin ja mies tuli sitten perässä. Käyrien mukaan nyt supisti jo 2minuutin välein, mutta helposti vielä pärjäilin niiden kanssa. Klo 10.50 pääsen ammeeseen jossa on ihana olla ja supistukset tuntuvat helpoilta. Kuitenkin alan pian tuntea oloni pahoinvoivaksi ja lähden puolen tunnin päästä pois ammeesta. Sain siinä päänsäryn, joka onneksi lähtee särkylääkkeellä pois. Tässä vaiheessa olen 6cm auki ja jäljellä paksu reuna. Saan ilokaasun käyttööni.

Syön lounasta puolen päivän aikoihin ja mies käy myös kanttiinissa syömässä. Sen ajan porisen kätilöopiskelijamiehen kanssa kaikenlaista. Supistukset ovat napakoita, mutta lyhyitä ja niitä tulee 3-5min välein. Supistusten ajaksi nousen huojuttamaan lantiota ja naukkailemaan ilokaasua. Muuten lepäilen keinutuolissa ja jumppapallolla.

 Klo 15 jälkeen kohdunsuun tilanne tarkistetaan ja se on vieläkin 6cm auki. Kokeilen siis pcb-puudutusta, jotta saisin vähän levättyä ennen ponnistusta. Puudute ei auta mielestäni paljon yhtään ja joudun jo tekemään töitä pysyäkseni supistusten ajan rentona.

 Klo 16 jälkeen toivon spinaalia jotta saisin kivuilta lepoa sillä vielä on monta senttiä edessä aukeamiseen. Minulle keretään laittaa kanyyli ja siinä samassa minulla menee lapsivedet. Sillä samalla sekunnilla kipeydyn tosi kovasti ja alan hiukan panikoimaan. Kohdunsuu aukeaa todella nopeasti ja käännyn kylkiasentoon ponnistamaan. Mies auttaa tukemalla jalkoja ja pitämällä minut järjissäni puhumalla rauhoittavasti ja tsemppaavasti. En oikein kätilöitä edes kuulekaan, sillä olen niin kivuissani. Ilokaasua imin vaikka se ei tuntunut auttavan kipuun yhtään. 

 Ponnistan vauvan ulos 11minuutissa. Lapsivesien menosta 38minuutissa aukean loput 4cm ja saan ponnistettua vauvan ulos..,Eli melkoinen loppurutistus tuli. Ensitöikseni kysyin kumpi sieltä tuli ja tyttöhän se oli <3

Pieni tyttö syntyi 30.1.2017 klo 17.01. Mitoilla 3988g ja 50cm. Apgar-pisteet 9/10/10 

Synnytyksen kesto 13h 10min
Vaihe 1: 12h 50min 2: 11min 3: 9min


4 kommenttia: