perjantai 2. lokakuuta 2015

Vatsan palautuminen raskaudesta?

Monelle naiselle niin kuin itsellenikin on jäänyt raskauden jälkeen vatsalle ylimääräistä pyöreyttä. Aloin etsimään enemmän tietoa asiasta ja haluankin jakaa nyt teille tietoiskun vatsalihaksista ja siitä mitä niille tapahtuu synnytyksen jälkeen, sekä miten voit treenata vatsan seutua turvallisemmin.

 Raskaus on kova paikka vatsalle; sen lihaksille, jänteille ja ulkomuodolle. Useimmat äidit huomaavat muuten palautuneensa hyvin synnytyksestä, mutta vatsa on muuttunut roikkuvaksi ja ryppyiseksi. Keskivartalon tuki tuntuu kadonneen tyystin, ja vauvan hoito voi alussa olla todella raskasta. Raskauden aikana kasvanut kohtu on venyttänyt vatsan tärkeimpiä lihaksia ja jänteitä valmistaessaan äitiä synnytykseen.Kasvava kohtu työntää vatsalihakset omille puolilleen venyttäen samalla keskellä olevaa linea albaa eli jännesaumaa. Raskaushormonit pehmentävät kudoksia, joka heikentää jännesauman elastisuutta ja lihasjäntevyyttä. Suorat vatsalihakset venyvät paljon pituussuunnassa, ja niiden aktiivinen jännittäminen hankaloituu.

Osalla synnyttäneistä erkaantuma jää normaalia suuremmaksi, eikä palaudu ilman erkaantumaan soveltuvaa vatsalihasharjoittelua. Erkaantuma häiritsee vatsaseinämän normaalia toimintaa altistaen kehon toiminnanhäiriöille. Esimerkiksi selkä- ja lantiokivut voivat johtua vatsalihaksista.


Vatsalihakset  palautuvat 5-8 viikossa synnytyksestä, ja se tulisi tarkistaa jälkitarkastuksessa. Harvemmin tätä kuitenkaan tehdään ja äidit saattavat tietämättään kärsiä vatsalihasten erkaantumasta. Usein vatsalihakset palautuvat paikoillensa puolen vuoden sisään synnytyksestä. Jos vatsalihakset eivät ole palautuneet itsestään, tulee aloittaa oikeanlainen treeni joka palauttaa vatsalihasten jäntevyyden ja voiman. Jos synnyttämisestä on vuosi tai enemmän, ei lihakset palaudu ilman niiden harjoittamista.Mitä kannattaa tietää ennen kuin alkaa treenaamaan
vatsalihaksiaan synnytyksen jälkeen?

  • Suoria vatsalihasliikkeitä ei suositella tehtäväksi ennen kuin erkaantuma katoaa, sillä se saattaa pahentaa vatsalihaksien erkaantumaa. Suoria vatsalihasliikkeitä ovat mm. lankku ja erilaiset rutistukset.
  •  Keskity hyvän korsetin ylläpitoon kävellessäsi ja istuessasi. Helpoin tapa vetää korsetti kasaan, on ajatella lantiopohjanlihasten kautta vatsan sisään vetäminen.
  • Harjoittelu aloitetaan poikittaisen vatsalihaksen harjoittelulla josta edetään vinojen vatsalihasten kautta lopulta suoriin vatsalihaksiin.
  •  Vatsalihasharjoittelussa keskitytään kestävyysvoiman harjoittamiseen.
  •  Vatsalihasharjoitteissa otetaan olennaisena osana mukaan lantionpohjan lihakset.
  •  Liikkeitä tehdessä on tärkeä seurata, ettei vatsa pullistu keskeltä. 

Jos yhtään epäilyttää oman vatsansa kunto, kannattaa harkita fysioterapeutilla käyntiä. Hän tarkistaa kuntosi ja antaa juuri sinulle räätälöidyn ohjelman vatsalihasten hoitoon. On myös olemassa pienemmän kynnyksen palvelu, jossa voit kysellä fysioterapeutilta apua vatsalihaksiin sekä saat neuvoja kuinka turvallisesti pudotat raskauskiloja vaikka imettäisit. Sekä opit koostamaan ateriasi niin, että saat siitä lisäenergiaa. Kyseessä on Masusta misuksi-valmennus, josta saat lisää tietoa täältä.

Valmennus starttaa jo maanantaina ja yli puolet paikoista on jo mennyt, kannattaa siis käydä lunastamassa itselleen paikka sieltä nopeasti. Valmennuksessa on 7 päivän rahat takaisin takuu, joten voit riskittömästi kokeilla valmennusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti