maanantai 30. kesäkuuta 2014

Raskausvaivoista ja keinoista selättää ne

Kuten mainitsin aiemmin on tässä raskaudessa tullut tutuksi paritkin vaivat, joihin olen etsinyt kovasti helpotusta. Tässä onkin listattuna tavallisimmat apukeinoni, joista toivottavasti joku toinen saa myös apua. Kipuihin saa ottaa parasetamolia, mutta itse olen pyrkinyt mahdollisimman luonnonmukaisilla tavoilla elämään raskausaikana. Vaikkakin on sitä pahimpiin särkyihin tullut otettua panadolia.

Liitoskivut
Teräviä vihlaisuja nivusissa, vähän kuin puukolla sohittaisiin. Huomasin näiden olevan pahimmillaan keskiraskauden aikana ja erityisesti silloin kun olin seisonut paljon tai kannoin jotain raskasta.

TOP 3 Vinkit
 -Lämmitetty kaurapussi <3 Lämpö selvästi heikensi kipua.
- Mahdollisimman paljon lepoa seisomispäivinä. Monien kauppojen istumiseen sopivat tasot testasin useasti.
- Tyyny jalkojen väliin ja sohvalle kylkiasentoon makuulle.Pahoinvointi
Pitkin päivää esiintyvää pahoinvointia, varsinkin kun ruokailusta oli liikaa aikaa. Turhankin usein päättyi ns. "puklauttamiseen".

TOP 2 Vinkit
- Säännölliset ruokailut, sekä aina mukana jotain suuhunpantavaa. Mehukeittotetrat on näppäriä.
- Aina pikkupussi mukaan, jotta hädän iskiessä pystyi oksentamaan siihen.

Harjoitussupistukset
Maha kovenee ja tuntuu kiristävältä. Erityisen inhottavaa mitä isompi mahasta kasvaa. Kannattaa olla tarkkana, jos supistuksia tulee tiheästi päivän aikana tai jos ne kestävät pitkään. Erityisen tarkkana pitää olla silloin jos ne aiheuttavat kipuja!

TOP 3 Vinkit
- Pysähdy ja hengittele syvään kun alkaa supistaa.
- Soita neuvolapalveluun, jos supistuksia tulee tiheästi. Itse olen käynyt jo kahdesti äitiyspoliklinikalla tarkistuttamassa kohdunsuun tilanteen tiheitten supistusten vuoksi.
- Juo runsaasti vettä, sillä nestehukkakin saattaa olla osasyyllisenä supisteluun.

Närästys
Erityisesti loppuraskaudessa minulla on korventanut kurkkua usein iltaisin ja maatessani. Pahimpia on ns. närästyspuklaukset, jolloin suuhun asti nousee sappea?

TOP 2 Vinkit
- Kahvinjuonnin vähentäminen. Helpottaa ainakin minulla paljon närästystä.
- Rennie tai soodavesi. Varsinkin kun ottaa heti jompaa kumpaa noista.

Varsinkin pahimpina kipuilu- ja pahoinvointiaikoina kannattaa yrittää tsempata itseään, että tämä on vain väliaikaista. Ei se aina helpottanut, mutta tietääpä ainakin olevansa raskaana :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti